top of page

Oslo Sinfonietta @ Ultima


Saturday 16. September

Kl. 18:00

Oslo Cathedral

Håkon Berge

Requiem - "Bare en stillhet som kaster meg ut i

universet av ensomhet".

M/Oslo domkor

Dirigent: Vivianne Sydnes

Solister: TBA

Tittelen på Håkon Berges verk fra 2006 er bare en stillhet som kaster meg ut i universet av ensomhet, og komponisten selv har kalt det et rekviem. Verket er en hymne til den 13 år gamle palestinske jenta Iman Darweesh al Hams, som ble skutt og drept av en israelsk offiser i 2004. Etterpå fulgte en kontroversiell rettssak som skapte sensasjon i Israel, og offiseren ble til slutt ble frikjent på alle punkter. Berges verk fokuserer på den menneskelige tragedien i kjernen av det hele – det meningsløse drapet på et uskyldig barn som var uheldig nok til å havne midt oppe i militæraksjonen på Gazastripen. Båndopptak av datterens far bærer fram et emosjonelt vitnesbyrd om hvordan et vanlig menneskeliv – og livene til de pårørende – ble rammet i den evigvarende konflikten mellom israelere og palestinere.

Verket utfylles av en renessansemotett komponert i 1583–84 av den flamske komponisten Philippe de Monte (1521–1603). Super Flumina Babylonis er en åttestemmig korsats til salme 137: «Ved Babylons elver, der satt vi og gråt». Verket uttrykker smerten og ensomheten jødene følte i landflyktighet, og kan stå som en kontrast til situasjonen i dag når Det lovede land selv er blitt en okkupasjonsmakt.

Konserten inngår som en del av 100-årsfeiringen til NKF (Norsk Komponistforening).v

bottom of page