top of page

Tue, Sep 06

|

Oslo Domkirke

THE GOSPEL OF MARY Oslo

Norwegian premiere of Hugi Guðmundsson's The Gospel Of Mary at Oslo International Church Music Festival

THE GOSPEL OF MARY Oslo
THE GOSPEL OF MARY Oslo

Time & Location

Sep 06, 2022, 8:00 PM

Oslo Domkirke, Karl Johans gate 11, 0154 Oslo, Norway

About the Event

Hugi Guðmundsson, komponist 

Berit Norbakken, solist 

Oslo Sinfonietta 

Schola Cantorum 

Kåre Nordstoga, orgel 

Hörður Áskelsson, dirigent

Billetter 400/300/100 NOK | Kjøp billetter her!

“Oldkirkens udvikling til en fasttømret, dogmatisk og helt igennem mandsdomineret organisation er velkendt. Mindre kendt er det, hvordan den kvindelige strømning er blevet udgrænset og fortrængt. Det fremgår helt utvetydigt af de nytestamentlige tekster, at kvinder var med i kredsen omkring Jesus – men i århundredernes løb er deres betydning blevet nedtonet og nedvurderet. Et nyt kirkeligt værk som stiller skarpt på disse ting må menes at have stor relevans i vore tider.”

— Hugi Guðmundsson

Den prisbelønte islandske samtidskomponisten Hugi Guðmundsson har skrevet et helaftens kirkemusikalsk verk på bestilling fra Reykjavik Friends of the Arts Society og Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Oratoriet har fått tittelen The Gospel of Mary og konserten blir til i et samarbeid mellom Oslo Sinfonietta og islandske Schola Cantorum, dirigert av Hörður Áskelsson. Guðmundsson har skrevet verket spesielt for stemmen til den norske sopranen Berit Norbakken, som er solist på konserten og synger rollen som Maria Magdalena.

Teksten til The Gospel of Mary er utarbeidet av Nila Parly og Niels Brunse, basert på boken «The Gospel of Mary of Magdala: Jesus and the First Woman Apostle» av Karen L. King, som er professor i kirkehistorie ved Harvard University. Boken inneholder en gjengivelse av en evangelietekst som stammer fra de første århundrer etter Jesu fødsel. Teksten ble oppdaget i 1896, og en grundig historisk og teologisk analyse av teksten viser spor av en fortrengt strømning blant de første kristne. Det dreier seg om en mindre hierarkisk og mindre patriarkalsk retning, som ga kvinner større plass i de første menighetene. Denne åndelige arven er selvsagt høyaktuell i dag. Selve teksten, som skal stamme fra Maria Magdalena, er supplert med tekster fra kanoniserte evangelier og fra de kvinnelige mystikerne Julian av Norwich (1346–ca. 1416) og Teresa av Avila (1515–1582). Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival har i flere år arbeidet med å belyse kvinners manglende rettigheter, både gjennom historien og i vår tid. Dette prosjektet er en videreføring av dette arbeidet.

(Foto: Dagur Sigurdsson)

Share This Event

bottom of page